Foredrag 3/10 på Museum Østjylland

21-09-2017

Læs mere

Reformationsfejring i Randers 29/9-8/10

19-09-2017

Læs mere

Randers Revyen 10 års jubilæum

17-05-2017

Læs mere

 

Læs mere i vores Nyhedsarkiv

UdskrivTip en ven

Foredrag 3/10 på Museum Østjylland

Fra 21-09-2017


Foredrag: ”Tre små om reformationen – og så en lille én”, tirsdag den 3. oktober 2017, kl. 19 – 20.30 på Museum Østjylland i Kulturhuset Randers. Billet 50 kr.  I år fejrer hele Europa, at det er 500 år siden, Martin Luther slog sine 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg. Men havde reformationen egentlig betydning for os her i Randers, helt lokalt?

Tilbring en underholdende aften i selskab med Museum Østjylland og find ud af det, når museumschef Jørgen Smidt-Jensen og middelalderarkæologerne Inger Marie Hyldgård og Lisette Berg Andersen fortæller om Luther og hans indvirkning på Randers.  Skyl de gode historiske fortællinger ned med et godt glas øl i pausen.

De ændringer, som den nye tro førte med sig, kunne tidligt mærkes i Randers. Allerede i 1530 fik byen en ny præst, da Mads Lang blev indsat som protestantiske præst i den gamle Gråbrødre kloster kirke. Her var han reformationens fortaler i Randers indtil 1537.

Byen forandrede sig markant
Udover at reformationen skiftede den katolske tro ud med den protestantisk, medførte reformationen også voldsomme forandringer i bybilledet i Randers. Store gejstlige institutioner som Gråbrødre Kloster og Helligåndsklostret blev nedlagt. Den store Sct. Peders kirke og kirkegård blev også nedlagt, så det ret store areal kunne bruges til noget andet.

”Der kom nye gader, nye torvepladser, en ny befæstning – og såmænd også et kongeligt slot. Og der er bare nogle af de mange forandringer i 1500-tallets Randers. Ændringerne har været meget markante og var lige så omfattende som de store bysaneringer i nyere tid, ” fortæller museumsinspektør og middelalderarkæolog Inger Marie Hyldgård.

Tårngade er for eksempel anlagt hen over en kirkegård. Provstegade en anlagt tværs igennem Vor Frue Kloster, og det meste af Rådhustorvet ligger oven på Sct. Peder Kirkes kirkegård.

Luthers mad og meninger
Til Luther-foredraget skal dagens gæster ikke snydes for at få et indblik i Martin Luthers store vid og bramfrie holdninger. Ikke mindst hans menings-spækkede bordtaler og hårdtslående citater er den dag i dag værd at lægge ører til.
Hør blot her: ”Plages du af depression, fortvivlelse eller dårlige samvittighed, så skal du spise, drikke og være sammen med venner. Hjælper det dig at tænke på piger, så gør det! ” eller ”Når man vil gifte sig, skal man ikke spørge til faren, men derimod til pigens mors rygte. For øl dufter i almindelighed som det fad, det kommer fra. ”

Billet til en festlig aften med Luther
Det koster 50 kroner at nyde en aften med Luther, øl og reformationen. Dog er der gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn.
Køb billetter på museumoj.dk. Kan du komme gratis ind, skal du også reservere dine billetter her.
Du kan også hente dine billetter i butikken på Museum Østjylland.