Foredrag 3/10 på Museum Østjylland

21-09-2017

Læs mere

Reformationsfejring i Randers 29/9-8/10

19-09-2017

Læs mere

Randers Revyen 10 års jubilæum

17-05-2017

Læs mere

 

Læs mere i vores Nyhedsarkiv

UdskrivTip en ven

Ny særudstilling på Museum Østjylland

Fra 25-01-2017


Ny særudstilling: ”Fra Stavnsager til Konstantinopel – Europæiske forbindelser i jernalderen”, lørdag den 4. februar – søndag den 13. august 2017 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Formel åbning: Lørdag den 4. februar 2017, kl. 11. Udstillingen er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

En sandet mark uden for Randers blev i jernalderen et pulserende centrum for handel, religion og politik! Det lyder som en lidt for fantasifuld historie, men ikke desto mindre er det sandt!

Stedet, der lokalt kaldes Stavnsager (sydøst for Randers), var for over 1.000 år siden et lokalt kraftcenter, der trak forbindelser ned gennem Europa – ja, helt ned til Konstantinopel – det nuværende Istanbul.
Nu åbner den store særudstilling ”Fra Stavnsager til Konstantinopel” med historien om globalisering i fortiden. Oplev den magiske fortælling og de mange unikke fund i form af smykker, våbendele og mønter, der alle peger mod Sydeuropa.

I udstillingen dykker man ned i den fascinerende historie om lokale jernaldermenneskers europæiske udsyn. Udgravningerne og de mange fund viser, at der i området Stavnsager fra omkring år 400 til 1.100 efter vores tidsregning var en vældig aktivitet. En lille bondelandsby udviklede sig overraskende nok til et knudepunkt for mennesker vidt omkring fra. Den fascinerende historie er bevist gennem de mange fund af internationale genstande.

”Stavnsagerlokaliteten er et af de mest betydningsfulde arkæologiske fund fra den yngre del af jernalderen, vi kender i Østjylland, ” siger overinspektør på Museum Østjylland Ernst Stidsing og tilføjer, at globalisering slet ikke er et nyt fænomen.

”Næh nej. I jernalderen var der en livlig udveksling af varer, af mennesker (gennem ægteskaber), af idéer og også af strømme af flygtninge. Alt det var en del af Europas – og formentlig også Danmarks – historie for 1.500 år siden. ”

Et tur i tidsmaskinen
Et leben af mennesker i farvestrålende dragter, lyden af uforståelige, fremmede sprog i ørerne og lugten af masser af dyr og mennesker i næsen. Sådan var området ved Stavnsager for 1.500 år siden. Folk fra nær og fjern havde hørt om det pulserende sted, og måske havde de endda selv besøgt det.

”Der har naturligvis været landbrug, men det har også været et sted med en masse handel og håndværk. Og så har det været et centrum af religiøs, juridisk, social og politisk betydning! På nogle tider af året har der været et rend af købmænd og håndværkere, krigere og bønder, rig og fattig, ” fortæller overinspektør Ernst Stidsing.

De fineste fund
I mange år har museets arkæologer – med stor hjælp fra amatørarkæologer – gravet og ved hjælp af metaldetektorer fundet i hundredvis af smykker, våbendele og mønter af guld, sølv og bronze. De fine fund har arkæologisk set sat Stavnsager på landkortet.
De mange smykker, små figurer, våbendele og mønter viser indirekte forbindelser langt ud over Østjylland og helt til Konstantinopel, i dag Istanbul. Påvirkninger, udtryk, mønstre og gudemotiver har gennem 500 år bevæget sig i en indirekte forbindelse mellem syd og nord. Mellem det storslåede byzantinske rige med metropolen Konstantinopel og et lille samfund ved Stavnsager. Påvirkningerne er fulgt med gennem Europa via rejsende, byttehandler, krigsbytte, ægteskab og familieforhold. Selv i Konstantinopel har arkæologerne fundet nordiske runeindskrifter.

Lånt fra museer i ind- og udland
Museum Østjylland har til denne særudstilling lånt kostbare genstande hjem fra museer i Europa, fra Nationalmuseet og andre museer i Danmark. Direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews er begejstret for den nye særudstilling på museet.

”Det er en fornøjelse at opleve en særudstilling, som med sit tema om europæiske forbindelser rammer lige i hjertet af, hvad Europæisk Kulturhovedstad i høj grad handler om: At lukke op mod Europa”, siger Rebecca Matthews.

Det er gratis adgang til særudstillingen.